BLOG
Levensloop van koffie

Deel 4: Het branden van koffiebonen

Welke weg heeft koffie eigenlijk afgelegd voordat het in je kopje drupt? Elke uitgave volgen we de levensloop van koffie. Deze editie: de koffieplant!

Voordat de koffieboon gebrand wordt, heeft hij al een lange weg afgelegd. Zoveel factoren zijn van invloed op de uiteindelijke smaak van een kopje koffie, dat elke stap in het proces aandacht en toewijding vergt. Na het selecteren van de koffiebonen, kan het proces van het branden van de bonen beginnen. De groene boon ontpopt zich tot de zo bekende diepbruine, aromatische koffie. Iedere liefhebber die al snuffelend weleens langs een koffiebranderij heeft gelopen weet: Hier ligt de ziel van de koffie.

Lekker droog
Tijdens het branden van de boon ontwikke­len zich meer dan 800 stoffen die het smaak­ en geurkarakter van de koffie bepalen. De ontwikkeling van dit palet heeft toewijding en tijd nodig. Eerst zal de koffiebrander de boon langzaam en geleidelijk opwarmen. De temperatuur in de kern van de boon stijgt en onder de druk van koolzuurgas en verdampend water knapt de boon. Door deze eerste ‘crack’ krijgt het vocht binnen in de boon de kans te verdampen, waardoor deze geheel droogt. Nu is het tijd voor het echte branden!

Branden maar
De temperatuur wordt opgevoerd tot 200°C, zodat de suikers uit de boon kunnen kara­melliseren. Terwijl de boon zijn ware karak­ter laat zien, verkleurt hij en komen de diepe geur­ en smaakstoffen vrij. De koffie­brander bepaalt tot hoever hij brandt. Als de gewenste branding en een tweede ‘crack’ is bereikt, worden de bonen afgekoeld met koud water en/of koude lucht. De stoom slaat van de bonen af als de smaak wordt verzegeld in de koffieboon.

Grote verschillen
Aroma en smaak worden tijdens het bran­den bepaald door verschillende factoren. Hoe lang worden de bonen gebrand? Op welke temperatuur? En zijn er schomme­lingen in de temperatuur? Na het branden zijn er verschillende gradaties te onder­scheiden, elk met hun compleet eigen karakter. Zo is een licht gebrande, milde koffie heerlijk om filterkoffie mee te zetten.

Een medium gebrande boon geeft een lekker pittig kopje voor elk moment van de dag. En voor de echte liefhebbers biedt een donker gebrande boon een sterke, uitgesproken smaak die goed tot zijn recht komt na de maaltijd. Alle factoren tijdens het branden zorgen ervoor dat geen twee koffies hetzelfde zijn. Een bijzonder secuur werkje dus, maar dan kunt u ook genieten van een heerlijke kop vers gebrande koffie.

magnifiercross