BLOG
Levensloop van koffie

Deel 3: Melangeren

Hoe komt het dat elke koffie weer anders smaakt?
In deze editie staat het onderwerp melangeren centraal.

Koffie is een product van moeder natuur. Het beroemde product werd al ontdekt in het jaar 300 na Christus in Ethiopië en is ondertussen wereldwijd een bekend fenomeen. Het zorgt voor warmte, gezelligheid en energie. Echt lekkere koffie ontstaat niet zomaar. De bonen, van verschillende origine, worden door specialisten (melangeurs) oordeelkundig gemengd. Dit gebeurt na het branden van de bonen en wordt ook wel melangeren genoemd. De kunst is om de verschillende bonen tot een harmonische samenstelling te mengen, zodat er een heerlijk warm kopje koffie van gemaakt kan worden.

Het grootste geheim
Doordat koffie een natuurproduct is en door veel invloeden wordt beïnvloed, kunnen twee oogsten van hetzelfde soort zelfs van elkaar verschillen. Het perfecte resultaat ontstaat niet door telkens vaste componenten te gebruiken, maar juist door het innerlijke karakter van de grondstof. Bij het branden van koffiebonen gaat het erom dat de geurige oliën en de juiste vetten worden behouden en gebruikt. De luchtige oliën die de smaak en geur bevatten worden in het water opgelost waardoor u als consument kunt genieten van de smaak en de geur in uw kopje koffie. Melangeren is het grootste geheim van een koffiebrander. Hij alleen kan de richting van de dans bepalen. Moet de smaak vooraan in de mond geproefd worden? Of is het toch lekkerder als de smaak wat zwaarder en voller is? Of is het nóg lekkerder als een compleet aroma te proeven is?

Net zo puur en lekker
Het huidige aanbod van koffie is zo groot dat het meestal lastig is om de perfecte soort te kunnen kiezen. Elk koffieland, zelfs plantage en verwerkingswijze van een individuele oogst levert een eigen smaakvariëteit en kwaliteit op. Consumenten nemen alleen genoegen met de beste en constante kwaliteit. Het kopje koffie dat vandaag wordt gedronken, moet morgen net zo puur en lekker smaken. Juist om dit effect te kunnen genereren is het melangeren van koffiebonen ontstaan. Hetgeen niet gemakkelijk is op de route die koffiebonen afleggen.

Ultieme samenstelling
De koffie wordt door de melangeur geproefd, gemengd en weer geproefd totdat het de ultieme samenstelling heeft van geuren, smaken en aroma’s. 4 Tot soms wel 8 koffiesoorten melanges worden gemengd, zodat de smaakpapillen van de consumenten verwend worden door een heerlijke sensatie van melanges. De koffiebrander bepaald het en de consument hoeft er alleen maar van te genieten.

 

Lees hier deel 4 : Het branden van de koffiebonen.

magnifiercross