Welke weg heeft koffie eigenlijk afgelegd voordat het in je kopje drupt? Elke uitgave volgen we de levensloop van koffie. Deze editie: van bes tot boon!
De vrucht van de koffieplant wordt ook wel koffiebes genoemd. Onder de harde schil zit het vruchtvlees, dat zelfs lekker smaakt. Daaronder zitten de koffiebonen. Meestal zijn dat er twee per koffiebes. Ze zitten met de vlakke kanten tegen elkaar aan, zoals twee pindahelften. Om de bonen zit een dun zilvervliesje. Dit komt los bij het branden van de bonen. Vlak voor verscheping gaat de kof-fie door de dry-mill, waarbij het hoornvlies van de groene koffiebonen wordt verwijderd.
Er zijn grofweg drie manieren om de koffiebessen te oogsten. Bij de manuele pluk worden de bessen één voor één met de hand geplukt.
Een tijdrovend karwei, maar wel met het beste resultaat. Bij de strippingmethode worden de bessen manueel van de takken geritst. Dit werkt weliswaar sneller, maar ook de onrijpe bessen en bladeren worden meegenomen. De mechanische pluk is het allersnelst, maar uiteraard komen zowel rijpe als onrijpe bessen in het vangnet terecht. Na de oogst worden de bonen uit de bes gehaald. De manier van verwerken is heel belangrijk voor de uiteindelijke smaak in je kopje. Elke werkwijze wordt gekenmerkt door een eigen smaakvariëteit. We onder-scheiden drie methodes:
Dry
De koffiebessen worden in een worteldoek tussen de tien en veertien dragen gedroogd. Het droog verwerken zorgt voor een koffie met een zeer fruitige, zoete en volle smaak. Door de koffiebes in de zon te laten drogen, dringt de zoete brij van het vruchtvlees namelijk binnen in de koffieboon.
Washed
Bij deze methode wast men de bonen totdat al het vruchtvlees is verdwenen. Eerst worden de bonen droog gefermenteerd. Na zeven tot acht uur kunnen de bessen gewassen worden. Daarna worden de bonen gedroogd in de zon op bedden of patio’s of in een droog-machine. Het resultaat geeft een cleane en zuivere smaak.
Pulped Natural
Pulped Natural is een combinatie van de droge en natte methode. Met een ontpulpings-machine wordt de bittere schil of de buiten-kant van de bes afgeschuurd. Hierdoor blijft enkel de zoete brij rond de boon behouden. Daarna worden de bonen op terrassen of tafels gelegd om te drogen. Op die manier combineert men de zoetigheid van het droge proces met de homogene en frissere smaken van de gewassen methode.
Lees hier deel 3: Koffie is een product van moeder natuur