Welke weg heeft koffie eigenlijk afgelegd voordat het in je kopje drupt? Elke uitgave volgen we de levensloop van koffie. Deze editie: de koffieplant!
Als koffie recht zou hebben op Airmiles, zou het bij menig vliegmaatschappij een premium gold card bezitten. Het goedje reist namelijk de hele wereld over voordat het in Limburg of Brabant in een kopje belandt.
De koffieplant...
...wordt verbouwd in meer dan 70 landen rondom de evenaar. Globaal ligt de grens rond de 25ste Noorderbreedtegraad en rond de 30ste Zuiderbreedtegraad. Daar-om wordt dat wel de ‘koffiegordel’ genoemd. Temperatuur, hoogteligging van de plantage, vochtigheidsgraad van de lucht, zon en wind zijn daar gunstig, net zo goed als de gesteld-heid van de bodem. Voorbeelden van bekende koffielanden zijn: Brazilië, Colombia, Viet-nam, Costa Rica, Oeganda en Ethiopië.
De koffiestruik doet het goed in streken met een tropisch of subtropisch klimaat. Zo’n klimaat kent natte en droge periodes. De plant groeit in de natte periode en neemt rust in de droge tijd. Ook de bodemgesteldheid
is belangrijk voor het verbouwen van koffie. De bodem moet kruimelig en diep zijn, goed lucht doorlaten, water vasthouden, veel mine-ralen en een humuslaag bevatten. De wortels weten de humuslaag goed vast te houden. Dat is belangrijk omdat tropische slagregens die anders zouden wegspoelen.
Koffieplanten worden op de plantage gesnoeid tot struiken, omdat de plant, afhankelijk van de koffiesoort, kan groeien tot een hoogte van 6 tot 18 meter en dat maakt het oogsten erg moeilijk. In de struik ontstaan bloemen waaruit de koffiebes wordt gevormd. Vroeger plantte men vaak schaduwgewassen naast de koffieplanten, zoals bananenbomen en maïsplanten. Maar dat idee is losgelaten nu is gebleken dat koffiestruiken die goed worden gesnoeid, het ook prima doen zonder die schaduwgewassen.
Nieuwe aanplant op de koffieplantage heeft drie jaar nodig om zich volledig te ontwikkelen en voor het eerst te bloeien. De grootte en breedte van de struiken varieert, afhankelijk van de soort en van het land.
Lees hier deel 2 : Van bes tot boon