Iedereen kan zo drie à vier verschillende soorten koffiespecialiteiten benoemen. Zelfs onder druk bij een spelletje ‘Ik hou van Holland’ komt menigeen tot: cappuccino, espresso of latte macchiato. Maar hoeveel verschillende soorten zetmethoden kunt u benoemen? We filteren de belangrijkste.
Een bezoekje aan de koffieautomaat is voor de één een welkome dosis cafeïne op de vroege ochtend, voor de ander is het een gezellig intermezzo tijdens een drukke werkdag. Maar wie weet precies wat er gebeurt in het apparaat dat het heerlijke ‘bakkie pleur’ verzorgt? We zetten de belang-rijkste zetmethoden op een rijtje!
Koffiebonen
Per kopje wordt een hoeveelheid verse bonen gemalen. Daarna wordt deze onder druk gezet met een zetgroep, hierdoor geeft deze zetmethode een smaakvolle, krachtige kop koffie met een cremalaag. U moet rekenen op ongeveer 30 seconden per kopje. Voordelen: beste smaak, vers, hoog gebruiksgemak, geen verlies van aroma, representatief. Nadelen: duurdere apparatuur en onderhoud, afval (koffiedik).
Fresh brew
Gemalen koffie wat op een intensieve, snelle manier is gebrand. De koffie wordt dmv vacuüm door het filterpapier gezogen. Dit zorgt voor een vlotte ouderwetse kop koffie. Voordelen: constante kwaliteit. Nadelen: afval, relatief duur, storingsgevoelig, slechte smaak bij verkeerd onderhoud.
Vriesdroog
Een zeer grote hoeveelheid sterke koffie wordt gezet. Tijdens een intensief proces wordt het vocht onttrokken en verwerkt tot een concentraat in de vorm van fijne korrels. Kenmerkend voor vriesdroogkoffie is de snelheid. In gemiddeld 8 seconden is uw koffievariant klaar. Voordelen: tijdsbesparing, minimaal onderhoud, geen koffieresidu, grote hoeveelheden koffiezetten mogelijk. Nadeel: minder representatief dan koffiebonen.
Liquid
Liquid koffie wordt luchtdicht en diep gevroren bewaard. Het vloeibare koffieconcentraat zorgt voor een snel kopje koffie. Voor gebruik moet liquid koffie ontdooien. Voordelen: weinig schoonmaak, constante kwaliteit. Nadelen: fabrikant gebonden, minder representatief, duur, omslachtig.